In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met een beperking, waarvan meer dan 300.000 met een visuele beperking. Naar verwachting zal dit aantal toenemen naarmate de bevolking vergrijst. Mensen met een (visuele) beperking kunnen websites niet altijd goed gebruiken. Stel: een slechtziende bezoeker wil graag een product online kopen. Doordat hij op de website van de verkoper alleen met een muis kan navigeren, komt hij niet verder dan de homepagina. Het liefst gebruikt de bezoeker sneltoetsen, omdat dit minder visuele inspanning vraagt., maar dit moet dan wel mogelijk zijn.
Doordat websites niet voor iedereen goed toegankelijk zijn, zijn bezoekers van de site beperkt in hun gebruik en lopen ondernemers potentiële klanten en omzet mis.
European Accessibility Act
Om online producten en diensten voor alle Europeanen toegankelijk te maken, is de European Accessibility Act (EAA of Toegankelijkheidsrichtlijn) opgesteld. De EAA is gericht op digitale toegankelijkheid en geeft regels die gelden voor alle lidstaten van de Europese Unie. Het doel van de richtlijn is om de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid in de gehele EU gelijk te trekken.